Szabadnap!

Videó: Több ezres klímasztrájk tüntetés a jövőjért

a tét, hogy lesz-e bármilyen jövő egyáltalán, nem csak az, hogy milyen lesz

2019. szeptember 28. - vándorló mókus

klimasztrajk-noplastic.jpgTöbb ezren csatlakoztak a pénteki klímasztrájk tüntetéshez, hogy felhívják a figyelmet a globális klímakatasztrófa Magyarországon sem hagyajtó figyelmen kívül és itt is szükség van rá, hogy minél többen tegyenek érte, hogy a bolygó és főleg rajta az emberi élet megmaradhasson.

klimasztrajk-bethechange.jpgA demonstrációt azért a Kossuth téren a Parlament előtt rendezték, hogy az ország vezetőit jobb belátásra bírják a klímakatasztrófával kapcsolatos intézkedésekre. Ugyanakkor az is komoly hangsúlyt kapott a rendezvényen, hogy az emberek maguknak is rengeteg tennivalójuk és cselekvési lehetőségük is akad, hogy a Földet jobb hellyé tegyék - vagy legalábbis a lábnyomuk csökkentésével kevesebbet ártsanak neki másoknál, vagy mint eddig tették.

A résztvevők megannyi féle transzparensen üzentek egymásnak és másoknak. Ezek közül az üzenetek közül a legfontosabb, hogy magunknak is változni, szokásainkon és életmódunkon változtatni és a közös célok elérése érdekében cselekedni kell, nem csak másoktól várni, hogy helyettünk változtassanak. A klímakatasztrófa olyan probléma, amit csak együtt lehet megoldani és ehhez mindenkinek a hozzájárulása szükséges.

 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr4615180736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.09.30. 01:59:18

Te mivel fogsz hozzájárulni a projekt sikeréhez?

Szalay Miklós 2019.09.30. 01:59:25

Sajnos tüntetni nem elég, meg konferenciázgatni sem, meg megtapsolni magunkat, amikor az országok egyharmada elfogad valamit majd 30 év múlvára, az sem elég. Ennél sokkal többre volna szükség.

A dolog alapvetően azon múlik, hogy hajlandó vagyok-e feleannyit vásárolni, mint eddig, meg letenni a kocsit, meg csak belföldön nyaralni. És nem pár ember, hanem gyakorlatilag mindenki - mert, ha valakik nem, akkor a többiek is azt mondják, hogy ha ők így, akkor én sem csinálom. A vezetők jó volna, ha példát mutatnának, de az ilyesmi mindenekelőtt a tömegek fejében dől el, ha ők nem hajlandóak erre, akkor jönnek majd a megfelelő demagóg vezetők, akik hangot adnak nép kívánságának, a nép pedig megválasztja őket. Az ember pedig alapból rövidlátó, az itt és most, a saját élete számít neki, főleg egy olyan rendszerben, ami nem szolidáris vele, ráadásul a fogyasztásra épül. Az emberen kívül a rendszer is rövidlátó, úgy a demokrácia a maga 4 éves ciklusaival, mint a piac, ahol aki nem profitábilis rövid távon is, az kiesett.

Ezért mondom, hogy ha tényleg akarunk valamit, ahhoz nagyon alaposan meg bele kellene nyúlni a rendszerbe meg a fejekbe.

Egy alaposabb összefoglaló a témában:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

steery 2019.09.30. 01:59:30

Tegyük hozzá a következőket:
1. Az emberiség által okozott ökoszisztéma elpusztítás ugyanolyan nagy probléma, mint a klímaváltozás és a környezetszennyezés.
2. A magyar lakosság (9 millió fő) kevesebb, mint 1%-a a bolygó lakosságának. Ezért bárminemű hiperszigorú környezetvédelmi politika gyakorlatilag semmilyen mérhető hatást nem fog gyakorolni a globális pusztulási folyamatokra, amennyiben a többi ember (az emberiség elsöprő többsége) nem csinálja ugyanezt. És az könnyen belátható, hogy nem fogják. Még akkor sem, ha nagyon akarják, mert létezik olyan, hogy rendszertehetetlenség, meg a következmények késleltetett jelentkezése, meg rövid távú ellenérdek, stb.
3. Attól még, hogy most, azonnal, mind átállunk egy környezetbarát működésre (ami gyakorlatilag lehetetlen), a környezetbe eddig kiszórt rengeteg szemét és kosz még ott marad, gyakorlatilag összeszedhetetlenül. Ezt iszonyú sok munkába telne összeszedni és valamit csinálni vele, mert az nem megoldás, hogy hegyeket építünk belőle vagy völgyeket töltünk fel vele. Az eddig elásott, tengerfenékre süllyeszett őrült mennyiségű szutyokkal is kezdeni kéne valamit. De erre még ötletek sincsenek, nemhogy megoldások. A Csendes-óceáni szemétgyűjtő robot (1 db!) elégtelen ehhez.
4. A Föld valamikor a 90-es évek elején jutott túl az elszenvedett károk visszafordíthatatlanná válásának pontján. Tehát már 30 évvel túl vagyunk azon a ponton, amikor még lehetne tenni valamit az ökoszisztéma megmentése érdekében. Ezen idő alatt még azt sem sikerült elérnünk, hogy a szennyezés mértéke ne növekedjen, hanem szinten maradjon, csökkentésről pedig nem is álmodhatunk. Hisz egyre több az ember...
5. Ebből következik, hogy minden baj a túlnépesedésre vezethető vissza. Mert az embereknek van szükségük minden dologra, ami környezetszennyezéssel és állat-növény fajok kipusztulásával jár együtt. A kevesebb ember kevesebb pusztítást okozna. Csakhogy az emberek szaporodnak és nem hajlandók csökkenteni a népességüket önszántukból. Az állatok és növények szaporodását mindenáron igyekszünk leszabályozni, önmagunkkal szemben nem vagyunk ilyen következetesek. Sőt, ha emberek halnak meg tömegesen vagy akár egyénileg, azt nagy csapásként éljük meg és sírunk-rívunk, ahelyett, hogy örülnénk és fellélegeznénk, hogy jaj de jó, ennyivel is kevesebben vagyunk, akik tönkreteszik a bolygót.
6. Mindezek miatt én úgy látom, merő önáltatás és bruttó hazugság azt állítani, hogy még ennyi meg annyi évünk van csinálni valamit, mert vastagon mínuszban vagyunk. Hogy a kormányunknak kell tennie valamit, mert az bőven kevés ehhez. Hogy az embereknek kell változtatniuk, mert az is bőven kevés ehhez. Tudomásul kell vennünk, hogy az emberiség már régen elbukta a saját fennmaradásáért vívott hosszútávú háborút és hamarosan ki fogunk pusztulni. Csak egy irdatlan szemétdomb marad hátra utánunk meg a legszívósabb mikrobák, amik mindent kibírnak és majd évmilliók alatt újraindítják az evolúciós fejlődést és 100 millió év múlva talán újra lesznek értelmes lények a bolygón. Akik régészei majd tűnődhetnek az ásatásokon, amikor ennek a világnak a nyomait megtalálják, hogy mégis, mi történhetett?