Szabadnap!

Szabadnap!

CIA ügynökök Budapest utcáin

megjött a Jack Ryan sorozat nálunk forgatott harmadik évada

2023. február 10. - szabadnap

screenshot_2022-12-22_at_22_14_25.jpgAz Amazon Prime bemutatta a Jack Ryan sorozat harmadik évadát, ami részben a történet szerint is Budapesten játszódik, részben pedig ismét külföldi helyszíneket alakít a magyar főváros. Nézzük milyen budapesti helyek jelennek meg a képernyőn!

A harmadik évad előzetese:

Tom Clancy jobbára hidegháborús bestsellerei már évtizedek óta foglalkoztatják a filmeseket. Legutóbb John Kraczinsky főszereplésével dolgozták fel Clancy legnépszerűbb karakterét a címszereplő Jack Ryant. Az Office amerikai változatából és a covid alatt indított Some Good News YouTube csatornáról ismert Kraczinsky nem csak főszereplője az új Ryan sorozatnak, hanem producere is. Így aztán üzletileg is érdekelt annak sikerében és minél költségkímélőbb elkészítésében is.

screenshot_2022-12-21_at_22_18_59.jpgItt kapcsolódik be a történetbe Magyarország és a film támogatási program, ami a látványos helyszínek mellett ide csábítja a film készítőit.

Clancy ikonikus karakterét Jack Ryant eddig 5 filmben 4 színész játszotta. A filmek történeteit (egy kivétellel) valódi Tom Clancy történetek ihlették. Bár ahogy az a könyv adaptációja esetében lenni szokott, azokat is igencsak átdolgozták az eredeti történethez képest.
A Jack Ryan sorozat (akárcsak az utolsó Jack Ryan: Árnyékügynök című mozifilm is) már letért a korábbi, könyveket megfilmesítő útról, ami talán a Vadászat a Vörös Októberre óta nem eredményezte a tőlük remélt kasszasikert sem. A sorozatnak csupán ihletője Tom Clancy irodalmi munkássága, de magukat a karaktereket is újragondolták és átalakították, illetve teljesen új és a mai világba jobban illeszkedő történetekbe írták őket.
Az csupán a sors fintorának és a történelem önismétlésének köszönhető, hogy 2022-re újra minden addiginál aktuálisabbá váltak az egykori hidegháború idején népszerű kém sztorik, amik középpontjában a környező országokat érintő orosz-amerikai hatalmi játszmák állnak.
A Jack Ryan sorozat 2022 december 21-én debütált harmadik évadának történetében az orosz-ukrán háború nem jelenik meg. Nagyhatalmak játszmáiról szóló cselekménye és hangulata ugyanakkor nagyon is illeszkedik a valós aktuál politikához. A sztori középpontjában pedig az orosz határ közelében Csehországban telepítendő NATO rakéták és az orosz anyaország fenyegetettség érzése áll - meg egy háború párti orosz vezetői csoport puccs kísérlete többek közt egy a 70-es években indult atomfegyver program újraélesztésével.

Magyar helyszínek lépten nyomon

Sok Magyarországon forgatott filmnél vetődött már fel az örök kérdés: Na jó, de Budapest ezúttal milyen várost alakít, önmagát, vagy megint Buenos Aires, netán Kelet-Németország vagyunk?

A válasz ezúttal összetettebb. A cselekmény közepette Budapestre, sőt egy pár másik környékbeli településre is elkeverednek a háború fenyegetésével versengő orosz és amerikai ügynökök. De mivel a film jelentős részét nálunk forgatták, már jóval azelőtt bőven láthatjuk a szereplőket Budapestről jól ismert épületekben sétálni, hogy Prágában felülnének a Keletibe tartó vonatra.

screenshot_2022-12-21_at_21_00_05.jpgA harmadik évad első epizódja ugyan Olaszországban kezdődik, de a Római USA nagykövetség külső képe után rögtön a Vajdahunyad várának főlépcsőjén sétálgatnak a főszereplők.

screenshot_2022-12-21_at_21_00_58.jpgAkit az ajtóban álló tengerészgyalogos, vagy a sok amerikai zászló elbizonytalanít, az a jelenetet kikockázva elolvashatja Ferenc József nevét a falon, vagy persze el is látogathat a Mezőgazdasági Múzeumba, hogy saját szemével győződjön meg róla, hogy ott készültek a felvételek. Mondjuk az aulából eltűntetett pénztáros bódét és a berendezés kisebb átalakításai megzavarhatják a gyanútlan szemlélőt.

screenshot_2022-12-21_at_21_03_41.jpgUgyan főhősünk sok felé utazgat az évad során főnökei jobbára innen telefonálgatnak utána, így több szögből is megcsodálhatjuk az épület belső tereit. Bár jobbára a látogatók elől elzárt irodákban látjuk őket, amik a forgatás óta már nyilván nem úgy néznek ki és be sem nagyon nézhetünk ezekbe.

Az epizódok következő, rendszeresen visszatérő eleme a Prágai vár lehet, aminek külső képeit a szereplőkkel és azok akár cseh motoros rendőrökkel felvezetett konvolyával is valóban Prágában vették fel.

screenshot_2022-12-21_at_21_14_20.jpg

screenshot_2022-12-21_at_21_14_34.jpgA belső jelenetek helyszíne azonban már a budapesti Szépművészeti Múzeum volt. Itt játszódik a legtöbb politikai megbeszélés és az epizódokban megjelenő sajtótájékoztató szintén. Ez a helyszín választás annál is érdekesebb, mert a magyar miniszterelnök és a köztársasági elnök is gyakran választja a patinás épületet diplomáciai találkozók helyszínéül.
screenshot_2022-12-21_at_21_15_09.jpgKülönösen, amikor a Visegrádi 4-ek országainak állam- és kormányfőivel találkoznak. Így ha nem is vált a Szépművészeti Múzeum elnöki palotává, mint a sorozatban, de többek közt cseh állam és kormányfők megfordultak már az épületben.
screenshot_2022-12-21_at_21_15_33.jpgSőt a sorozatban látható sajtótájékoztatóhoz hasonló eseményekre is rendszeresen sor kerül a Reneszánsz csarnokban, amit különösen könnyű felismerni a két szélén álló velencei kútkávákról, amiket még a forgatás kedvéért sem mozdítottak el.

 

screenshot_2022-12-21_at_21_54_19.jpgSzintén prágai helyszínként kapott szerepet a sorozatban Budapest egyik legújabb és a város szinte bármelyik pontjáról látható Puskás Aréna, ami egy cseh foci stadiont játszik a filmben, de spoilerezés nélkül csak annyit árulok el róla, hogy a focinál sokkal komolyabb jelentőséget kap a sztoriban.

screenshot_2022-12-22_at_21_26_38.jpgscreenshot_2022-12-22_at_21_21_28.jpgÚjabb érdekes külső, névleges épület és belső helyszín párosításként jelenik meg a sorozatban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház, melynek belső jeleneteit, egy orosz temetést a Szent István Bazilikában forgatták.

screenshot_2022-12-22_at_22_02_31.jpg

screenshot_2022-12-22_at_22_13_09.jpgscreenshot_2022-12-22_at_22_57_55.jpg

Aztán a főszereplők is megérkeznek Budapestre és innen még tovább szaporodnak az ismerős és jobbára saját magukat alakító helyszínek. Jól látszik, hogy a filmesek nem tudtak betelni a város szépségeivel, nem győzik mutogatni minden szögből.

screenshot_2022-12-22_at_22_14_25.jpg

CIA ügynökök sétálnak a szigetcsúcsnál a Margithíd tövében, orosz puccsistákkal, fegyvercsempészekkel és fegyverkereskedők figyelik egymást a Várkert Bazár környéki luxus étteremben. De azt a féltve örzött kormányzati titkot is megtudjuk a sorozatból, hogy a CIA-nak van egy menedékháza valahol Mogyoródon. Igaz az épületet bárhol máshol, akár egy Budapest külvárosi házban is felvehették, hogy a fővárost ne kelljen akármiért elhagyniuk. Továbbra is bőségesen használták viszont a magyar fővárost külföldi helyszínként.

screenshot_2022-12-23_at_1_05_48.jpgVisszatér a képernyőre a Vajdahunyad vár, ezúttal a főépület homlokzatát mutatják moszkvai cseh nagykövetségként.

screenshot_2022-12-23_at_1_03_04.jpgA Párisi Udvar különleges belső tereibe a készítők moszkvai kávézót álmodtak.

Feltűnik pár rövid jelenet erejéig a Corvinus egyetem déli kapuja is, mint a moszkvai Embassy square.

screenshot_2022-12-23_at_1_12_42.jpg

Az oroszországi amerikai nagykövetség épületeként azonban nem a volt közgáz épületét mutatják más szögből, hanem a Liszt Ferenc Zeneakadémia szecessziós épületéről készült madártávlati képet mutatnak.

screenshot_2022-12-23_at_0_55_12.jpg

Ez azért különösen érdekes választás a készítők részéről, mert a valódi amerikai követség karaktere meglehetősen más Moszkvában.

valodi-usa-nagykovetseg-moszkva.jpg

Mindez különösen kontrasztos a prágai amerikai nagykövetséggel összehasonlítva, aminek külső felvételeit, akárcsak az elsőként említett római amerikai követség esetén is az eredeti helyszínen vették fel a sorozathoz.

valodi-usa-nagykovetseg-praga.jpg

Megjelenik még a Nemzeti Múzeum háta mögött található Pollack Mihály tér is egy prágai helyszínként.

pollack-mihaly-ter-jackryans03-01.jpg

pollack-mihaly-ter-jackryans03-02.jpg

pollack-mihaly-ter-jackryans03-03.jpg

Sőt a Nemzeti Múzeum homlokzatát az előtte álló Arany János szoborral moszkvai színházként látjuk néhány villanásra.

nemzeti-muzeum-jackryans03-01.jpg

nemzeti-muzeum-jackryans03-02.jpg

Egy utcai párbeszédhez pedig valamiért az újbudai Bercsényi utcát választották, ahol a szereplők mögött a háttérben egész jól kivehető a Cafe Ponyvaregény és a Mag Pub utcai kerthelysége.

bercsenyi-utca-jackryans03-01.jpg

bercsenyi-utca-jackryans03-02.jpg

Néhány, jobbára éjszakai jelenetben feltűnik egy kihalt orosz katonai létesítmény, ahol a történet középpontjában levő Sokol nukleáris fegyvert fejlesztették. Ezeket a jeleneteket esélyes, hogy a szentkirályszabadjai szellemvárosban vették fel.

szellemvaros-jackryans03-01.jpg

szellemvaros-jackryans03-02.jpg

Néhány kapcsolódó jeleneteknél feltűnik három monumentális hűtőtorony is, amik igen jó eséllyel az Inotai hőerőmű ma már használaton kívüli kéményei Várpalotán.

varpalota-hoeromu-magyarosi-csaba-01.jpg

A harmadik évad kétség kívül legkülönlegesebb helyszín választása a budapesti Margithíd, ami a sorozatban a moszkvai Bolshoy Moskoetsky hídként jelenik meg. Ehhez illően a háttérben a Budai hegyeket lecserélték Moszkva látképére.

margithid-moszkva-jackryans03-01.jpg

margithid-moszkva-jackryans03-02.jpg

margithid-moszkva-jackryans03-03.jpg

A címszereplő viszont egyértelműen a magyar királyi koronával dekorált hídon sétál és nyomkodja telefonját.

margithid-moszkva-jackryans03-04.jpg

Az már csak hab a tortán, hogy a következő autós üldözésben a Margit híd Pesti oldalán északra (a városból kifelé) indulva egy laza gázfröccsel máris a Budai rakparton terem az autó és dél felé haladva a Gellért térnél terem, háttérben a Sziklakórház előtt álló kereszttel és elszáguld a túlparton álló Bálna mellett is.

gellert-hegy-moszkva-jackryans03-01.jpg

Az én kedvenc Budapesten forgatott helyszínem azonban a nehezen beazonosítható fekvésű lepukkant épület, aminek a romos homlokzata rendkívül szatirikusan tornyosul az öltönyben feszítő afro-amerikai CIA főnök fölött.

jamesgreer-romos-epulet-jackryan-s03.jpg

Annyi viszont biztosnak tűnik, hogy a zárójelenet a CIA főhadiszállás valódi aulájában játszódik, mert ilyen helyszínt aligha találnak másikat a filmesek a világon, de nyilván van az a pénz Hollywoodban, amiért az amerikai kormányhivatal hajlandó engedni a forgatást.

valodi-cia-hq-langley-jackryans03-01.jpg

valodi-cia-hq-langley-jackryans03-02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr3418022486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KékFény6 2023.02.13. 22:45:37

"de nyilván van az a pénz Hollywoodban, amiért az amerikai kormányhivatal hajlandó engedni a forgatást." - Vagy van felépítve egy ilyen aula valamelyik stúdióban, lévén, elég gyakran szükség van rá.

JohnyMclaine 2023.02.20. 18:59:13

Zseniális !
a 7. részben a 39. percnél az nem a Benczúr utca ?
süti beállítások módosítása