Szabadnap!

Szabadnap!

Videó: CSAK MA! Műanyag faló hal szobor a Deák téren

idén hal szobor hívja fel a figyelmet a műanyag mentes júliusra

2020. július 20. - szabadnap

greenpeace-muanyag-hal000081.jpgMa még felkereshetitek ti is a szemétfaló óriásponty szobrot a Deák téren!

A tavalyi szemétben úszó bálna szobrok után a Greenpeace idén egy műanyaggal kitömött ponty szobrot állított fel a a budapesti Deák téren is, hogy felhívják vele a figyelmet a műanyag mentes július kezdeményezésére.

Így néztek ki a Greenpeace tavalyi szemétben úszó bálna szobrai:

 

A Greenpeace közleménye az installációról:

Budapest, 2020. július 20. – Akadozik a műanyag-újrahasznosítás Magyarországon – erre hívja fel a figyelmet a Greenpeace szemétszobra. A Nagy Halba hétvégén Siófokon dobálhatta be mindenki a szemetét, hétfőn pedig egész nap a budapesti Deák téren látható az installáció. Ám csak olyan műanyag hulladékot lehet a halba dobni, amelyeket a mai magyar gyakorlat szerint várhatóan újra is fognak hasznosítani. A műanyag szemét jelentős része ugyanis sajnos továbbra is hulladékégetőben, vagy -lerakóban, vagy legrosszabb esetben a környezetben végzi.  Még ha szelektív gyűjtőbe is rakják, a PET-palackokon és a polietilén fóliából készült zacskókon kívül sok műanyag hulladék a jelenlegi alacsony olajárak miatt gyakran nem lesz anyagában újrahasznosítva. A valódi megoldást a műanyagválságra ezért a hulladék keletkezésének megelőzése jelenti, mint például a betétdíjas újratöltő rendszerek kiépítése. A Greenpeace arra szólítja fel a kormányt, hogy legalább az erre a célra beszedett termékdíjat fordítsa környezetvédelmi célokra: elsősorban a megelőzést célzó beruházásokra, valamint a gyűjtési hatékonyság és az újrahasznosítás növelésére.

Egy újrahasznosítható műanyag hulladékot elnyelő hatalmas pontyot állított ki a Greenpeace Magyarország, hogy így hívja fel a figyelmet arra, hogy hónapok óta akadozik Magyarországon a műanyag hulladék feldolgozása. A Nagy Halba a hétvégén a Siófoki Nagystrand látogatói dobálhatták bele a feldolgozható műanyag hulladékukat, hétfőn 10:00-tól 20:30-ig pedig a budapesti Deák téren látható. 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr8016039204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása