Szabadnap!

Szabadnap!

Progamajánló: Kezdődik a Budapest Urban Games

elfogalják a fővárost a városi sportolók

2019. augusztus 30. - szabadnap

bug-budapest-urban-games-cover.jpgFőváros szerte számos helyen különféle sportágakban mérkőznek meg Budapest utcáin a különféle sportok kedvelői. A Budapest Urban Games városi köztereken rendez nagy szabású sportfesztivált. Dunaátúszás a Corvinus és Műegyetem között, Várfalmászás a Várkertbazárnál, Gellrét hegyi futóverseny a Citadellánál, streetball és foci a Klauzál téren.

 

Programok:

bug-duna-atuszas.jpgMűegyetem rakpart - Duna átúszás

  • 08:00 Regisztráció kezdete a Műegyetem Rakparton
  • 09:30 Rövid megnyitó, Gyurta Dániel és az első úszók vízbeugrása (ezt követően folyamatosan zajlik az úszás)
  • Kb. 13:00 Eredményhirdetés a Műegyetem Rakparton

Klauzál tér - Streetball, foci

  • 09:00 Regisztráció megnyitása
  • 09:45 Rövid megnyitó Német Lajossal
  • 10:00- kb. 15:00 /16:00 Bajnokságok
  • 16:00/17:00 Eredményhirdetés

bug-gellerthegy-futas.jpgCitadella - Futás, laser run

  • 09:00 Regisztráció megnyitása
  • 09:45 Laser Run rövid megnyitó
  • 10:00-12:00 Laser Run futamok
  • 12:00 Laser Run vége eredményhirdetés
  • 13:00 Futás kezdete: első Futam: 21 km
  • 13:30 Második futam: 10,5 km
  • 14:00 Harmadik futam: 5,25 km
  • Kb. 16:00 Futóversenyek vége
  • 16:00/17:00 Eredményhirdetés

Várkert bazár - Falmászás

  • 10:00 Regisztráció megnyitása
  • 11:00-17:00 Falmászó verseny
  • Kb. 17:00 Falmászó verseny vége
  • Kb. 17:30 Eredményhirdetés

 

A szervezők közleménye:

Minden eddiginél több nevezővel, négy helyszínen, hat sportággal, köztük a versenybe újonnan bekerült falmászással rajtol szombaton a negyedik Budapest Urban Games (BUG). Az Utcalimpiát a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezik augusztus 31-én.

A BUG célja a városi sportélet népszerűsítése, valamint a helyi sportkollektívák összekovácsolása. Az Utcalimpia évről évre több száz profinak és amatőrnek ad lehetőséget arra, hogy urbánus környezetben tegye próbára a képességeit, mozogjon, versenyezzen, találkozzon a sportközösség tagjaival. A részvétel ezúttal is ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Az érdeklődők idén hat sportág közül választhatnak, a két vérbeli nagyvárosi sportágnak, a grundfocinak és a streetballnak a Klauzál tér ad otthont, ide csapatok jelentkezését várják. A futók a „város tetején“, a Citadellán teljesíthetik a 21, 11 és az 5,5 kilométeres távot. Idén is gyorsan beteltek a helyek a belvárosi Duna-átúszásra, összesen 470 méter vár a vállalkozó kedvű úszókra a Szabadság-híd magasságában. A verseny idejére a hajóforgalmat teljesen leállítják a folyó érintett szakaszán.

„A visszajelzések alapján a negyedik BUG-on nevezési rekordra számítunk. Minden évben frissül a kínálat, tavaly a laser runt vettük be a programba, amely annyira bevált, hogy 2019-ben is lehet ebben a számban nevezni. Idén a mászás a BUG legújabb szenzációja. Rengeteget beszélgettünk a helyi sportközösségekkel arról, hogy milyen sportágnak örülnének igazán, és toronymagasan a falmászás végzett az első helyen. Büszkén jelenthetjük, hogy hosszú és kitartó munkával sikerült valóra váltani ezt az álmot. A mászóközösségel beszélgettünk a BUG sportági fórumain belül, és az ő régi álmuk volt a várfal... A Budai Vár történelmi falait kell meghódítaniuk a jelentkezőknek, ilyen lehetőség több száz éve nem adódott“ - mondta Sticzay Péter, a Budapest Urban Games főszervezője a BUG 2019 sajtótájékoztatóján. 

„Ha budapestiként nemcsak a sportban, hanem a városi életben is kihívásokat keresünk, akkor a Budapest Urban Gamesnél nem találunk jobb apropót. Az Utcalimpia egyedülálló élménye ugyan egész évben segít építeni a közösségeket, sportközösségeket, de a Dunát átúszni, vagy a páratlan panorámájú Gellért-hegyen futóversenyezni évente egyszer van lehetőségünk. Budapestiként kihagyhatatlan élmény! A Fővárosi Önkormányzat azért támogatja ezt a rendezvényt, hogy ebben az élményben minél többen részt vehessünk együtt ünnepelve a várost és a városi sportolás lehetőségét" - mondta dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

„Nagy örömmel vállalunk részt a Budapest Urban Games támogatásában, hiszen a JCDecauxnak, a világ vezető outdoor média vállalatának is egyik fő célkitűzése a városok fejlesztése, hogy azok minél élhetőbbek legyenek. Egyetértünk a szervezőkkel, hogy a városokban ne csak éljünk, hanem éljük is meg a pillanatokat, vegyük észre ennek a páratlan fekvésű városnak az adottságait, lehetőségeit“ – mondta Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója.

Idén is több híresség, sportoló, közéleti személyiség csatlakozott a BUG csapatához. Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó a Duna-átúszás résztvevőit köszönti majd a célban szombaton, Gyurta Dániel olimpiai bajnok pedig kipróbálja, hogy milyen érzés leküzdeni a folyó sodrását. Mellettük Szabó Erika színésznő, Baji Balázs gátfutó és Németh Lajos meteorológus, amatőr sportoló is a maga módján részt vesz a BUG-on.

Gyurta Dániel a világ számtalan pontján ugrott már vízbe, a Duna sem ismeretlen terep a számára, de a folyó átúszására eddig még nem került sor. Idén szombaton azonban ő is teljesíti a 450 méteres távot. „Óriási élmény lesz számomra ennyi emberrel együtt úszni, ráadásul ezt a szülővárosomban tehetem meg. A BUG a főváros legjobb és leglátványosabb tömegsport eseménye, örömmel veszek részt rajta“ – mondta el az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó. 

Baji Balázs a gátfutás helyett ezúttal felfelé mászva hagyja maga mögött a métereket: világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes sportolónk a BUG-on falmászásban próbálja ki magát. „Amikor időm engedi, szeretek minél több mozgásformát kipróbálni, ha lehet, akkor másokkal együtt, mert így lesz igazán közösségi élmény a sportolás. Ha mindezt nem zárt térben, hanem a szabadban, gyönyörű fővárosunk különböző helyszínein tesszük meg, még maradandóbb az élmény“ - mondta Baji Balázs.

Németh Lajos sérülése miatt ugyan nem tudja végigküzdeni a grundfoci bajnokságot, de a kezdőrúgást ő végzi és a pálya széléről drukkol a csapatoknak. Jól tudja, milyen érzés rúgni a bőrt, évek óta a médiaválogatott tagja. „Viszonylag későn ébredtem rá, mennyire jó dolog mozogni. De jobb később, mint soha: 50 évesen futottam le életem első maratonját. Arra bíztatok mindenkit, hogy - hozzám hasonlóan - keljen fel a fotelből és sportoljon. Fővárosiként nem is kell sokat utazni ehhez, mert rengeteg helyen hódolhatunk kedvenc mozgásformáinknak“ - mondta az ismert meteorológus.

Forrás: Budapest Urban Games

 

 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr415032576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása