Szabadnap!

Szabadnap!

Video: BKV Nyíltnap a 120 éves Budafoki Kocsiszínben

családi kalandparkká változott az ipari létesítmény

2019. szeptember 22. - szabadnap

1909210985f.jpgNyíltnapot tartottak szombaton a BKV 120 éves Budafoki Kocsiszínjében. Sok féle villamossal, szakmai és gyerek programokjal készültek a villamosok szerelmesei számára. Nem csak a különféle villamos szerelvények vezetőfülkéibe lehetett beülni, hanem akár azok alá is be lehetett pillantani a járműcsarnok látogatása során.

A Budafok kocsiszín idén ünnepeli százhuszadik születésnapját. Elődjét még a Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút, a BBVV építtette 1899-ben. A kocsiszín az 1960-as évek elejéig a HÉV járműveinek adott otthont, a járműépítő műhelyben készültek a legendás M IX-es HÉV motorvonatok prototípusai 1962-ben. 1963-tól költöztek a budapesti sárga villamosok a remízbe, amely a ’80-as évek elején fogadta a Csehszlovákiából érkező több mint háromszáz Tatra T5C5 villamost. 2018-ra – a főváros legújabb és leghosszabb villamosainak, a CAF szerelvények jelentős részének fogadására – a kocsiszín teljesen megújult.

Idén is készültek nosztalgia villamosokkal, illetve egy HÉV szerelvénnyel (2624, 611, 1820, 1074, 1233 „Bengáli”, UV, MUV, MVIII), de megtekinthetők voltak a még forgalomban közlekedő típusok (ICS 1441, T5C5K2, CAF), és a háttérmunkát segítő járművek is (felújított hóseprő, síncsiszoló, Shörling, Unimog, zavarelhárító szerkocsi).

A közlekedési szakma rejtelmei iránt érdeklődők számára kis csoportos vezetett túrát – csarnoklátogatást szerveztek a telephelyen, amelyen a résztvevők mélyebben megismerkedhetnek a kocsiszínben zajló munkával, a járművek karbantartásának folyamatával is. A gyermekfoglalkoztatóban társasjátékokkal, kvízjátékkal és csocsó asztallal várták a kisebbeket, de volt kiállítás villamos fotókból és egyéb relikviákból, terepasztalok méretarányos villamos makettekkel.

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr2715158018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása