Szabadnap!

Szabadnap!

Videó: Különleges mobiltelefon kiállítás Budapesten

történelmi mobiltelefon kiállítás látható a Piarista Múzeumban

2019. december 14. - szabadnap

191203_mobiltelefon-torteneti-kiallitas-piaristamuzeum-0008.jpgA GSM szolgálatatás magyarországi elindulásának 25. évfordulója alkalmából nyílt különleges mobil készülék kiállítás az budapesti Piarista Múzeumban. A kiállításon mintegy 400 féle mobiltelefon látható a történelmi táskaméretűektől egészen a mai okostelefonokig. Rendkívül érdekes tárlatot állítottak össze a híradástechnika történetének velünk élő darabkáiból.

191203_mobiltelefon-torteneti-kiallitas-piaristamuzeum-0003.jpgA Neumann Társaság tárlata Budapesten a Piarista Múzeumban látható 2020. február 29-ig hétköznaponként 10-18 óra között, de csak előzetes bejelentkezéssel, melyet a muzeum@piarista.hu címen lehet megtenni.191203_mobiltelefon-torteneti-kiallitas-piaristamuzeum-0006.jpg

Ma már szinte teljesen elképzelhetetlen az élet mobiltelefon nélkül. Tulajdonképpen mindenkinek állandóan ott lapul a zsebében egy többé-kevésbé parányi telefon. Sőt ma már szinte folyamatosan használjuk őket és nem csak telefonálásra, hanem egyre inkább minden mást is ezeken a készülékeken intézünk.

A ma emberének még akkor se nagyon jut eszébe, hogy honnan is indult el a mobil kommunikáció, ha annak idején még ő maga is aktív szemtanúja, sőt felhasználója volt a buta telefonok fejlődésének. A mai fiataloknak, akik már okos eszközként ismerkedtek meg a mobil telefonokkal pedig akár meghökkentő élmény is lehet szembesülni vele, hogy nem is olyan régen a mobiltelefon még csak telefonálásra és SMS-ezésre volt alkalmas.
Pedig nem is volt annyira régen, hogy már az is nagy szó volt, ha a táskánkba befért a telefon, nemhogy kabát, vagy akár nadrágzsebben is elférjen. Az első hordozható telefonokat pedig bizony még külön táskaként hurcolták magukkal, akik elég fontosak voltak hozzá, hogy egyáltalán legyen nekik.

191203_mobiltelefon-torteneti-kiallitas-piaristamuzeum-0007.jpgEgészen elképesztő, hogy ma már egy okosórában is elfér mindez a technológia, sőt ezeknél sokkal nagyobb tudás is. Ezért is olyan különleges az a kiállítás, ami ennyire egyszerű és hétköznapi dolgokkal mégis ilyen nagy hatást képes gyakorolni az emberre.

Kiállítás: GSM – Generációk Saját Mobiljai
Látogatható: 2020. február 29-ig
Helyszín: Piarista Múzeum (a Piarista Gimnázium épületében
Cím: 1052 Bp, Piarista u. 1.
Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 10-18 óra
Jelentkezés: muzeum@piarista.hu

A rendezők közleménye:

GSM – Generációk Saját Mobiljai
Kiállítás a 25 éves hazai GSM mobilszolgáltatásról a Piarista Múzeumban


Nagy sikere nyomán Szeged és Túrkeve után a budapesti Piarista Múzeumba (1052 Budapest, Piarista u. 1.) költözött a GSM – Generációk Saját Mobiljai című időszaki kiállítás, amelyet a Neumann Társaság a magyarországi GSM szolgáltatás idei negyed évszázados évfordulója kapcsán rendezett meg négy budapesti, és egy szegedi mobiltelefon-gyűjtővel együttműködésben.
A kiállítás szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki az elmúlt huszonöt évben piacra dobott legérdekesebb készülékeket, amelyek között a látogatók saját egykori mobiltelefonjaikat is jó eséllyel viszontláthatják.


Néhány érdekes készülék a tárlatról:

• Nokia 1100, a gyártó legnépszerűbb, több mint egymilliárdos darabszámban értékesített, mobiltelefonja
• Nokia 8810, a világ első luxusmobilja, amely 1998-ban 250 ezer forintos árával a legdrágább készülék volt a piacon
• A Siemens-Benq DVB-H tévéadások vételére tervezett okostelefonjának prototípusa
• Sony Ericsson Vivaz U8i: 2010-es piacra kerülésekor ez volt az első olyan okostelefon, amely képest volt HD-felbontású videót is rögzíteni
• Sony Ericsson K800i: az egykori japán-svéd mobilgyártó még nem okos mobilja, amely 3 megapixeles kamerájával, és a hátlapra szerelt valódi (Xenon) vakuval 2006-ban jócskán kiemelkedett a mezőnyből
• A különleges, futurisztikus – például sminktükörre hajazó - dizájnjukról ismert Siemens Xelibri mobilok

Érdekességképpen a kiállításon megtekinthető egy táskányi méretű, GSM helyett még analóg hálózatokat használó Motorola Motorola MCR 4000XL mobiltelefon is, amilyennel az első magyarországi mobilhívást kezdeményezte Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én.

 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr615351570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása