Szabadnap!

Szabadnap!

Videó: Gyalogosok és bringások foglalták el a rakpartot

közparkká változott hétvégén a Pesti rakpart

2020. május 18. - szabadnap

pesti-rakpart-gyalogos-bringa-forgalom.jpgA járványügyi korlátozások megszűnésével egyre több szabadidős tevékenység nyílik meg a fővárosban. Hétvégén lezárták az autó forgalom elől a Pesti alsó rakpartot és átadták a gyalogos és kerépkár forgalomnak. Ahogy a Margitsziget múlt hétvégi újra megnyitása is sejttette, az új átmeneti parkot is nagy lelkesedéssel vették birtokba az emberek.

 

A Fővárosi Önkormányzat közleménye a lezárásról:

rakpart-lezaras-szabalyok-fovarosionkormanyzat.jpegHétvégére szabad a gyalogosok előtt Európa egyik legszebb rakpartja 

A Budapest Restart programnak megfelelően hétvégére átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a gépjárműforgalom elől lezárt pesti alsó rakpartot, így bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket. A Budapest újranyitása érdekében meghozott intézkedések célja, hogy a zsúfoltság a lehető legkisebbre csökkenjen, de a rakpart használata során az általános koronavírus szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani. A közúti forgalmat a rakparton szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le, míg a feloldás vasárnap 23 óra környékén várható. 

A megnyitott rakpart használata során figyeljünk arra, hogy útpályáján ne zavarjunk másokat, mindig maradjon egy sáv, ahol ki tudják egymást kerülni a gyalogosok, bringások. A kerékpárosoknak 10 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. Figyeljünk arra is, hogy a rakparton nincs árnyékolt felület, a nyilvános illemhelyek zárva vannak és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak még ki. Az alkoholos italok fogyasztása közterületen, így a rakparton sem megengedett. A rakparti területek szemétszállítási kapacitását folyamatosan fejlesztjük, de szemetet ne hagyjunk magunk után a parton. A Margit híd és a Parlament, valamit az Erzsébet és Szabadság hidak között végig lépcsős rakpart található. A függőleges partfal mentén viszont legyünk óvatosak. Mivel a járványveszély idején kiemelten fontos az kórházak tehermentesítése, ezért kerüljük az esetleges baleseteket, sérüléseket.

Lehetőség szerint a pesti rakpartot ne gépjárművel, hanem gyalogosan, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel közelítsük meg. Használjuk a kerületi fejlesztésű parkolási applikációt, a Parkert. Ennek segítségével az autóval érkezni szándékozók az indulás előtt ellenőrizhetik a parkolóhelyek foglaltságát ( https://blkf.hu/hu/page/ okosparkolas ). Az átmenő gépjárműforgalom szempontjából fontos hangsúlyozni, hogy a lezárással párhuzamosan a budai rakparton továbbra is haladhat az észak-dél irányú tranzitforgalom. Ne autózzunk rutinból.

Közös felelősségünk, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését és megóvjuk egymás egészségét, ezért Budapest vezetése arra kér mindenkit, hogy tartsa be az ajánlásokat, és hívja fel erre mások figyelmét is.

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr6615705134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása