Szabadnap!

Szabadnap!

Emlékérme ünnepli a 75 éves forintot - gyorsan nő az értéke a másodpiacon

12 millió darab új 5 forintos jelenik meg a pénzforgalomban

2021. augusztus 10. - szabadnap

5forint-75evfordulo-diszcsomag-penzvero.jpgKülönleges 5 forintos érméket mutattak be a magyar forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából. Nagy a kereslet rá és gyorsan nő az értéke is. Az új emlékérmék dísz csomagolásban is boltokba kerültek, de a hétköznapi pénzforgalomban is megjelnenek 12 millió pélldányban, így bárki kirakhatja majd saját 5 forintosaiból a FORINT szót.

Videónk:

A II. világháború után, az 1945-1946 évi hiperinflációt követően elértéktelenedett pengő helyett vezették be a forintot. 1946. augusztus 1-jén jelent meg az első forint, ami a kibocsátáskor még arany alapú pénz volt. 1 Ft = 0,0757575 gramm aranyat tartalmazott.
A forint váltópénze hosszú ideig a fillér volt, de a fillérérméket 1999-ben kivonták a forgalomból. 2008-ban az egy- és kétforintos érméket is kivonták a forgalomból. Azóta az 5 forintos a magyar forint legkisebb címlete. (Forrás Wikipédia)

Magyar Nemzeti Bank 2021. augusztus 3-án adta ki a forint bevezetésének 75. évfordulóját ünneplő emlékérme szettet. Az érmék szám oldala a már megszokott 5 forintos dizájnt tartja meg, hátoldalukon azonban a forint szó betűi  és alnyomatként a Magyar Nemzeti Bank épületének homlokzata látható. A hat féle érméből 2-2 millió darab, vagyis összesen 12 millió készül, melyek a hétköznapi pénzforgalomban is megtalálhatók lesznek.

210810_5forint-75evfordulo-vatera.jpgAz új emlékérme megjelenése alkalmából különleges gyűjtői termékeket is kiadtak, melyek a Pénzverő Zrt érmeboltjában kaphatók. Az emlékérme első napi vereteit 6 darabos sorszámozott díszcsomagolásban 1790 forintért árulták. Ebből 12 ezer darabkészült, melyek már az első nap elfogytak az érmeboltban.
Azóta már csak a másodpiacon kaphatók, jóval magasabb áron. A megjelenés utáni napokban még 2600-3000 forintos áron is lehetett kapni belőlük. Írásunk megjelenésekor már 4300 forintért árulja valaki a Vaterán és várhatóan magasabb is lesz az árfolyama - különösen évek, vagy évtizedek múlva.

5forint-75evfordulo-rolni-penzvero.jpgAz 5 forintos érmék 6x50 darabos rolnikban is kaphatók díszdobozba csomagolva. Ezeket 29 ezer forintért árulják és ennyiért a blogbejegyzés megjelenésekor még kaphatók az érmeboltban is. Sokan nehezményezik, hogy a 6x50 darab 5 forintost, vagyis 1500 forint vásárló értékű érmét közel 20x áron árulják díszcsomagolásban. Viszont a másodpiacon ezek a díszdobozos csomagok is 36-39 ezres áron forognak. 
Ugyanakkor a szemfüles kereskedők megbontják ezeket a rolnikat és így akár 50 darab 6 érmés szettet el tudnak adni a sosem használt érmékből. A 30 forintnyi érméért jelen pillanatban 1000-1500 forintot kérnek a Vaterán és ha mind az 50-re találnak vevőt, akkor a 30 ezres befektetésük akár néhány nap alatt 50-75 ezer forint bevételt is hozhat.

5forint-75evfordulo-gyujto-tok-penzvero.jpgAzokra is gondolt a Nemzeti Bank, akik nem sietnek a beszerzéssel és inkább a hétköznapi pénzforgalomból gyűjtenék össze az érméket. Ők 750 forintért vásárolhatják meg az első napi veretekével megegyező megjelenésű díszcsomagolást üresen, amibe maguk tehetik be az egyes érméket. Jelenleg még ez is kapható. az érmeboltban a hivatalos áron, de a Vaterán már ezzel is találkoztunk dupla áron.

Forrás: Pénzverő Érmebolt, Vatera

Nektek van már az új 5 forintosból?

 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9016655734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása