Szabadnap!

Szabadnap!

Ma van a Star Trek születésnapja

55 éve indultak útjára az Űrszekerek

2021. szeptember 08. - szabadnap

star-trek-day.jpgA mai napon ünnepli 55. születésnapját a legelső Star Trek sorozat és vele az egész univerzum, ami köré kiépült az azóta eltelt idő során.

1966. szeptember 8-án vetítették első alkalommal a Star Trek legelső részét. Akkor még csak egy újító szándékú űrben játszódó western szappanoperának szánták. Mást akartak vele csinálni, mint ami akkoriban látható volt a tévékben, de maguk a készítők sem számítottak arra, ami később valójában lett belőle. Elsőre nem is tartott túl sokáig. Mindössze két év után lekerült a képernyőről.
Örökre megváltoztatta viszont a világot. Azzal, hogy hétről-hétre ablakot nyitott a tévéképernyőn egy földöntúli, jövőbeli világra, a sorozat rajongói megszerették és ragaszkodtak hozzá. Becsempészte a pozitív jövőképet, az egységes emberiség, egyenjogúság és elfogadás eszményét a hétköznapokba. Hozzájárult egy sor társadalmi változáshoz.
Tíz évvel a sorozat indulása és nyolc évvel a lefújása után a rajongók kiharcolták, hogy kedvenc űrhajójuk nyomán a NASA Enterprise névre keresztelje az űrsikló első prototípusát. Viszont távolról sem ez az egyetlen hatás, amit a sorozat gyakorolt az űrkutatásra. Sok más írott és megfilmesített sci-fi is régóta inspirálja a fiatalokat, hogy tudományos, vagy akár egyenesen űrhajós pályára lépjenek, de messze legtöbben nevezik ihletük forrásának a Star Treket.

Azóta mintegy 300 forgatókönyvíró munkája nyomán 8 tévé sorozat 799 epizódja közel 600 órányi játékidővel, 13 egész estés mozifilm és mintegy 850 könyv jelent meg a Star Trek franchise-ban. Ennek a grandiózus és sokakat magával ragadó világnak a születését ünneplik ma világon a Star Trek nap néven. A különleges évfordulóra beszélgetések sorával készül a Paramount Stúdió.

Írd meg kommentben, te milyen viszonyban vagy a Star Trekkel, melyik a kedvenc filmed, sorozatod és miért?

Star Trek nap előzetes:

Azóta pedig már a teljes Star Trek napi műsor elérhető:

Mint az esemény plakátja is sugallja, a programokban fontos szerepet kap majd a Strange New Worlds is. A már egy éve beígért és jövőre várható újabb sorozat, ami a rajongókat megosztva továbbra is futó Discoveryből nőtte ki magát. Amitől többen remélik képes lesz újraéleszteni a széria utóbbi időben némileg megkopott integritását.

A Strange New Worlds bejelentése:

Strange New Worlds előzetes:

Várhatóan a legutóbb indult Picard sorozat folytatásáról is újabb részletek derülnek majd ki azután, hogy nemrég megjelent a sokat sejtető, még többet elrejtő kedvcsináló.

Picard 2. évad teaser:

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr2216682758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.09.08. 20:55:13

Köszi, nem is tudtam, hogy ilyen is van.

"799 epizódja közel 36 ezer órányi játékidővel" - itt nem nagyon jön ki a matek :)

"mintegy 850 novella" - nem novella: könyv, regény

szabadnap 2021.09.08. 20:57:51

@Fue: Köszi, hibák javítva.
süti beállítások módosítása