Szabadnap!

Szabadnap!

Videó: Újra jár a felújított Budavári Sikló

152 év után újult meg a várhegyi sikló

2022. február 09. - szabadnap

220208_budavari-siklo-ujraindul.jpgGondos nagyfelújítás és alapos próbaüzem után ismét jár az idén 152 éves Budavári Sikló a Clark Ádám tér és a Budavári Palota között.

Videónk:

Korábban beszámoltunk a Budavári Sikló 150 születésnapjáról is:

Akárcsak a koronavírus járvány utáni újraindulásáról:

A BKV közleménye a Budavári Sikló újraindulásáról:

Újra jár a megfiatalodott Budavári Sikló

A budapestiek és az idelátogató turisták kedvenc járműve, az egyedülálló panorámát kínáló Budavári Sikló – több hónapig tartó fiatalító kezelés után – mától ismét szállítja az utasokat.

220208_budavari-siklo-ujraindult.jpgA Margit és Gellért a múlt év szeptember 1-jén költözött át a BKV Vasúti Járműjavító (VJSZ) telepére, ahol a legmagasabb szintű vizsgálatokat követően mindenre kiterjedő felújításon estek át. A járművek burkolati elemeinek eltávolítása után a vázszerkezet javítását és fényezését is elvégezték munkatársaink, a felújított vázszerkezetre kívül belül új faborítás került, de újra legyártották az ablakokat és az ajtókat is. A két kocsi elektromos egységeit is felújítottuk, illetve kicseréltük. De nemcsak a szépséget tartottuk szem előtt, a nagyobb utasbiztonság megteremtésére is odafigyeltünk: a járművek vészfék rendszerét is felújítottuk, amely kötél-szakadás vagy sebességtúllépés esetén megállítja a kocsikat a ferde pályán.

Azonban nemcsak a Margit és a Gellért született újjá az elmúlt hónapokban, hanem a 30°-os lejtésű, 100 m hosszúságú pálya is, amely többek között új síneket, kapcsolószereket, a felújítással egy időben pedig leesés elleni védelmi rendszert kapott, a támfalak melletti lépcsők mellé pedig korszerű korlát is épült. A korlátnak köszönhetően az utasok a pályán megálló kocsiból is biztonságosan ki tudnak szállni, és meg tudják közelíteni a legközelebbi állomást.

A két jármű – a Margit és a Gellért - december 15-én került vissza a helyére, majd a pályamenti működtető berendezések visszaszerelése és beállítása után elkezdődhettek - különböző terhelési viszonyok között - a próbafutások.
A sikeres próbafutás és a Közlekedési Hatóságtól kapott üzembehelyezési engedély kézhezvétele után, a Budavári Sikló immár megújulva, teljes pompájában áll ismét szolgálatba, 8:00-22:00 óra között szállítja az utasokat. 

 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr5217342904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása