Szabadnap!

Szabadnap!

Ilyen az igazi húsvéti locsolkodás!

sok kíméletes locsolót a hölgyeknek

2023. április 10. - szabadnap

220418_holloko-vodros-locsolkodas.jpgHúsvét hétfő a locsolkodás ideje, ami a néphagyomány szerint legjobb tiszta vízzel és vödörből. De azért nem minden nő rajong érte, ha elázik és a különféle szagos vizek keveredő illatát is sokan nem szeretik.
Érdemes megkérdezni a hölgyeket, hogy ők hogy szeretnék, vagy eleve csak néhány csepp vízzel, jelképesen meglocsolni őket.

A húsvéti hagyományőrző rendezvényeken sok lány bevállalós és jól tűrik, hogy akár naponta többször is bőrig áztassák őket a vödrös locsolásokon. A kényszer, hogy a fiúk lefogják őket, itt csak színjáték szokott lenni és a turistákat szórakoztató műsor része. Viszont a hagyományőrzés a valóságból táplálkozik és ez a gesztus is jól mutatja, hogy a lányok bizony nem mind önként vesznek részt benne és nem is mindig élvezik annyira.

Videónk:

Sok lány és nő már a húsvéti vendégjárást és a kötelezően udvariaskodó bájcsevegést, iszogatást sem annyira kedveli, de különösen a vegyesen használt parfümök keveredő illatkavalkádja zavarja sokukat, amit a napi akár többszöri hajmosás sem mindig képes eltűntetni. Ha a ruhára is megy, az további illatmerénylet az ember ellen.
Azt pláne nem mindenki tartja egyformán viccesnek, hogyha szódásüveggel, vödörrel, slaggal kergetik és bőrig ázik a ruhája. Főleg, ha ebbe nincs beleszólása. Ha még le is fogják, hogy ne úszhassa meg szárazon, az okkal emlékeztet egyre több nőt erőszakra. Amit egy szép, hangulatos történelmi hagyományba, a lányok iránti kedvesség és tisztelet álcájába csomagolva őrzünk.

Völgyi Attila fotóriporter blogja és a néprajzi lexikon is megemlékszik róla, hogy az sem teljesen véletlen, hogy sok területen annak is él a hagyománya, hogy kedden, vagy már húsvét hétfő délután a lányok is visszalocsolhatnak. Ha már a fiúk olyan fontosnak tartják, hogy a lányokat vízben fürösszék, ne maradjon ez a kedvesség viszonzatlanul. Ahogy a mondás tartja: "Amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten..."

Ti mit gondoltok a locsolkodásról? 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr7418099058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása