Szabadnap!

Szabadnap!

Videó: Békejel a Hősök terén ének kísérettel

békejel és éneklés a háború ellen

2022. március 18. - szabadnap

220310_bekejel-hosoktere-ukrajna.jpgAz egész Hősök terét betöltő békejelet rajzolt a Greenpeace Budapesten mintegy kétezer fáklyát tartó ember részvételével, akik együtt énekelték a Dona nobis pacem, Adj nekünk békét! imádságot.

Videónk:

Mintegy kétezer résztvevő énekelt együtt a Hősök terén békejel alakzatba felállva a Csíkszerda énekkar és Tóth Árpád karnagy vezetésével. A rendezvény szomorú aktualitása az orosz-ukrán háború borzalmai, ami ellen ország és világ szerte egyre többen emelnek szót.

A Greenpeace közleménye:

Az eseményen együtt emelt szót a békéért a 13 éves ukrán kislány, Patrizia, aki Ukrajnából, és Natasa, aki Oroszországból költözött családjával Magyarországra évekkel ezelőtt. Az alábbiakban idézünk az általuk elhangzott beszédekből:

“Félig ukrán és német vagyok, és itt születtem Budapesten. A barátaim különböző nemzetekből származnak, és különböző nyelveken beszélünk. A különbségek ellenére barátok vagyunk, akik tisztelik egymást” - kezdte beszédét a 13 éves ukrán kislány, Patrizia, majd azzal folytatta, hogy a háború csak fájdalmat, szenvedést és szomorúságot szül. “Mi gyerekek meghalunk a háborúkban. Békét akarunk, és esélyt egy jó jövőre” - fejezte be beszédét, majd ukránul is elmondott néhány szót. 

“Mi, oroszok, nem akarunk háborút. Óriási bánat számomra felismerni, hogy orosz katonák a szomszédos ország ellen harcolnak, egy olyan nemzet ellen, amelyben sokunknak vannak barátai és rokonai” - mondta az orosz nemzetiségű, Magyarországon élő Natasa az eseményen. “A valódi ellenségünk az a gépezet, amely megpróbálja ránk erőltetni az ellenségképét. Most látjuk, hogy ennek milyen pusztító hatása lehet. Mi - ukránok, oroszok, magyarok és minden nép - elsősorban a Föld lakosai vagyunk. A bolygónk közös otthonunk, és a háború megengedhetetlen számunkra. Olyan világot szeretnék, amelyben nincs helye félelemnek.” - zárta beszédét.

  

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnap.blog.hu/api/trackback/id/tr5517783478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása